סרטן היא אחת המחלות המאתגרות והקטלניות ביותר של זמננו. מצב זה של סרטן מאופיין בחלוקה ללא שליטה של תאים שפולשים לרקמות שמסביב, מה שמוביל לעתים קרובות לנזק חמור לאיברים ולרקמות. הטיפולים הנפוצים ביותר בסרטן כוללים כימותרפיה, הקרנות וניתוחים. עם זאת, מחקרים אחרונים מצביעים על כך שצום יכול להיות גם טיפול חלופי מבטיח לסרטן.
צום הוא טיפול שכיח אשר היה נהוג כבסיס לריפוי האדם במשך מאות שנים, מסיבות בריאותיות, נפשיות ורוחניות שונות, כמו שיפור בהירות הנפשית, ירידה במשקל והתנסות רוחנית. עם זאת, עדויות מדעיות עדכניות מצביעות על כך שהיתרונות של צום חורגים מתחומים אלה, כולל טיפול בסרטן.
על פי מחקרים, צום יכול להפחית את הסיכון לסרטן וגם מגביל את הצמיחה של תאים סרטניים. צום גורם לתגובת הלחץ בגוף לעלות, תגובת לחץ חיובי, בתורה, מובילה לשחרור של חומרים אנטי דלקתיים ואנטי סרטניים. מחקרים מסוימים הראו שצום עשוי אפילו לגרום להרס עצמי של תאים פגומים או סרטניים, תהליך המכונה אפופטוזיס.
יתרה מכך, ההגבלה האינטנסיבית על צריכת הקלוריות הנובעת מהצום מאפשרת לגוף להיות רגיש יותר להורמונים מסוימים המעכבים את צמיחת הגידול. צום לסירוגין, בפרט, הוכח כמפחית דלקת, מגביר חסינות ומסייע בוויסות רמות האינסולין.
חשוב לציין שצום לא צריך להיות פתרון בלעדי לטיפול בסרטן, והוא לא אמור להחליף טיפולים קונבנציונליים כמו כימותרפיה או הקרנות. להיפך, הצום יכול לשמש כשיטה משלימה לטיפולי סרטן מסורתיים.
שורה זו חשובה ביותר מאחר והיא מתארת את רוב המחקר הנוכחי בסרטן וצום. החוקרים מתרכזים בשילוב של צום (בצורות שונות) יחד עם טיפולים קונבנציונליים כמו כימותרפיה.
מחקרים אלו, האחד אחרי השני, כמעט בצורה אחידה מראים כי תאים סרטניים פגיעים יותר להשפעות צום מכיוון שהם אינם יכולים לעבור להשתמש במקורות אנרגיה חלופיים כפי שתאים בריאים יכולים. ועל כן תאי הסרטן הופכים פגיעים יותר לכימותרפיה, רגישים יותר לטיפול (דבר חיובי ביותר כמובן!) ובעוד שהתאים הבריאים בגוף יודעים (כאשר בצום) להתגונן ולשמור על שלמותם ובריאותם מפני נזקי הכימותרפיה.
מחקר קליני חדש, איכותי ביותר משנת 2022 מאוניברסיטת מילאנו (איטליה) מצביע על כך שצום הוא דרך נסבלת (עם מינימום תופעות לוואי) ויכול להוביל לתוצאות משמעותיות עם מתמודדי סרטן.
מחברי המחקר מתחילים את המאמר באמירה כי בעכברים עם סרטן, צום משפר את האפקטיביות של טיפולים אנטי-סרטניים על ידי שינוי חילוף חומרים מערכתי והגברת חסינות אנטי-סרטנית.
אבל מה עם בני אדם? האם גישה תזונתית דומה יכולה להניב השפעות דומות? כדי לגלות זאת, החוקרים בדקו 101 חולות שעברו טיפול בסרטן השד או במלנומה. הם ביקשו ממשתתפות המחקר לעשות דיאטה מחקה צום FMD , Fasting mimicking diet, (קראו עוד לעומק על צום FMD) במשך 5 ימים בחודש, למשך 4 חודשים רצופים.
ראשית בדקו החוקרים כמה "מאתגר" או קשה הצום למטופלים, התערבויות תזונתיות (כגון צום) הן לרוב מאתגרות למטופלים לעקוב. לא למחקר הזה: 92 אחוזים נענו לגישת הצום הנ"ל כמעט ללא תופעות לא נעימות.
התוצאות המרכזיות היו שצום זה הביא לשיפור משמעותי במדדים הקשורים לריפוי סרטן. ירידה עקבית בריכוז הגלוקוז בדם ובריכוז גורמי הגדילה כמו IGF-1, עוד גילו ש-FMD מעצב מחדש באופן עמוק את חסינות אנטי-סרטנית על ידי גרימת התכווצות של תאים מיאלואידים היקפיים מדכאי חיסון בדם ותאי T מווסתים, במקביל לתגובות מוגברת של Th1/ציטוטוקסית (CD8-positive T cells) תוך-גידולית והעשרה של IFNγ וחתימה חיסונית טובה יותר. תוצאות קליניות חיוביות אלו בחולים עם סרטן מציעים על יעילות הצום-FMD בשילוב עם טיפולים אנטי-סרטניים סטנדרטיים.
מחקר מעניין הנוגע לצום (בעכברים) וטיפול בסרטן. העכברים חולקו לקבוצות. קבוצה אחת קיבלה הזנה ללא הגבלה ולאחר מכן 24 שעות של צום, אך לפני הצום קיבלו העכברים מנת קרינה בטנית, גבוהה במיוחד.
העכברים שלא צמו מתו כולם בתוך שבוע מרעילות הנגרמת מקרינה, עם זאת, כל העכברים שצמו במשך 24 שעות לפני מנת הקרינה היו בחיים לאחר חודש אחד. ובעוד שכל העכברים, בשתי הקבוצות, הראו סימנים של רעילות קרינה, העכברים בצום חזרו לרמות הפעילות הבסיסיות שלהם 8 ימים לאחר מכן. נראה שהצום גם מגן על תאי גזע מעיים: תאי אפיתל מעיים בעכברים הצמים התחדשו ביום ה-10 שלאחר ההקרנה.
מטרת המחקר הייתה לגלות האם צום יכול להגן על המעיים מפני קרינה במינון גבוה (כפי שמתרחש בטיפולי הקרנה). לא רק שהחוקרים הוכיחו כי צום שיפר את ההישרדות ואת התחדשות תאי המעי, הם גם מצאו שצום שיפר את ההישרדות של עכברים עם גידולי לבלב שהיו נתונים גם למינונים קטלניים של קרינה בטנית. החוקרים גם ציינו כי ההגנה הניתנת בצום חלה רק על הרקמות הרגילות, בעוד שגידולי הלבלב לא היו מוגנים מפני הקרינה, ולמעשה עשויים להיות פגיעים יותר כתוצאה מהצום של 24 שעות.
אין זו הפעם הראשונה שצום ו/או הגבלה תזונתית הוכחו כמשפרים את הסבילות לטיפולי סרטן רעילים (למשל, כימותרפיה, טיפול בקרינה). סקירה משנת 2019 צום או דיאטות מחקות צום (FMDs) מובילות לשינויים נרחבים בגורמי הגדילה וברמות המטבוליטים, ויוצרות סביבה שיכולה להפחית את יכולתם של תאים סרטניים להסתגל ולשרוד ובכך לשפר את ההשפעות של טיפולי סרטן. בנוסף, צום או FMD מגבירים את העמידות לכימותרפיה בתאים נורמליים אך לא סרטניים ומעודדים התחדשות ברקמות תקינות, מה שיכול לסייע במניעת תופעות לוואי מזיקות ועלולות לסכן חיים של טיפולים.
אז אנו מבינים כי תא סרטני שונה במהותו מתא רגיל, הוא שונה ביצור אנרגיה שלו, הוא שונה במקור האנרגיה שלו, הוא שונה ביכולת ההתמיינות שלו ובקצב בגדילה שלו והוא שונה בחזות שלו כפי שתאי חיסון מזהים.
אולם, למרות זאת מערכת החיסון, שלה יכולת נהדרת בחיסול תאים סרטנים, אינה מצליחה לחסל גידול סרטני במקרים מסוימים, ישנם סיבות רבות לכך, אחת הסיבות היא היכולת של מערכת החיסון (עוצמתה) וחיוניות "המארח" – האדם, סיבות אחרות הן הסביבה של התא הסרטני, החומציות של הסביבה, מקורות המזון של התא, חומרים שונים בסביבת התא אשר מעודדים גדילה מהירה (כמו אינסולין, IGF-1) וסיבות נוספות הן מוטציות של גנים אשר אמורים לזהות תא סרטני, לזהות את ההתמיינות המהירה והגדילה המהירה שלו ולחסל אותו (גן כזה אשר נחקר בצורה אינטנסיבית יותר הוא (P53, גן זה אמור לזהות גדילה לא תקינה ולעצור אותה, במקרי סרטן רבים יש פגיעה בפעילות גן זה.
מצב זה מכונה היום differential stress resistance או עמידות משתנה למתח – משמע תא סרטני יגיב אחרת לגמרי לצום או צום יחד עם טיפול כימותרפי או הקרנות מתגובת תא בריא לאותו מקור מתח.
ולכן, הקהילה המדעית כיום מנסה שיטות שונות איתם אפשר להחליש את התא הסרטני, לסמן אותו בצורה ברורה למערכת החיסון (להבדיל אותו מתאים בריאים) ולאפשר לטיפול הקונבנציונלי לחסל את התא הסרטני מבלי לפגוע בתאים בריאים.
עדין לא נמצא חומר כזה שיודע לעשות את 2 הפעולות הללו.
אולם, צום, שיטה טבעית, פשוטה שעלותה זניחה – יודעת לעשות זאת בדיוק רב! להחליש את התאים הסרטניים, לגרום להם להיות פגיעים יותר, לסמן אותם למערכת החיסון של הגוף בכדי שזו תוכל לטפל בהם ובה בעת לחזק את התאים הבריאים או לגרום להם להיות מוגנים יותר בפני טיפול קונבנציונלי כמו כימותרפיה, הקרנות או טיפול ביולוגי .
מחקרים קליניים (בבני אדם)אחרונים, מראים בצורה ברורה כי השילוב של צום יחד עם טיפול כימותרפי מביא ליעילות גדולה יותר של הטיפול בתאים הסרטניים אשר הופכים רגישים לכימותרפיה וחלשים יותר לעומת ירידה ברמת רעילות, ירידה בתופעות לוואי וירידה בנזק לתאים בריאים.
במחקר שנערך ע"י פרופ. וולטר לונגו, צמו המשתתפים (כולם חולי סרטן מסוגים שונים אשר עברו 4 טיפולי כימותרפיה) לפני כימותרפיה (48-140 שעות) ואחרי כימותרפיה (5-56 שעות). חשוב לציין כי חלק מהנבדקים צמו צום מים מלא וחלקם צמו בשיטת FMD. החוקרים ראו כי הטיפול היה יעיל בצורה משמעותית יותר אצל קבוצת הצמים, אך החוקרים הדגישו כי תופעות הלוואי שבד"כ חווים מטופלים אשר עוברים כימותרפיה, כמעט ונעלמו בקבוצת הצמים. עובדה זו לעצמה מהווה הישג אדיר מאחר ולעיתים רבות תופעות הלוואי מכריעות את החולה המתמודד עם סרטן ומשבשות את מהלך התקין של הטיפולים.
בקהילה הרפואית ישנה גישה אשר מתנגדת לשילוב של צום בתהליכי טיפול והחלמה מסרטן, בפרט יחד עם טיפולים קונבנציונליים. מספר מאמרים התפרסמו בנושא והדאגה היא מתת תזונה, רזון (כהחקציה) השכיח בחלק ממתמודדי הסרטן המטופלים וסרקופניה (איבוד מסת שריר), שלושת מצבים אלו יכולים להיות קריטיים בבריאותו והחלמתו של המטופל.
אחת התשובות המנומקות לטענה זו, במאמר שכתב פרופ. וולטר לונגו וצוותו, מסביר כי חשוב להתאים את הצום, סוג הצום ואורכו למטופל באופן אישי וכי ישנם כאלו מטופלים שלא יוכלו לצום. חשוב לציין כי נכון להימנע מצומות ממושכים ברוב המקרים של מטופלים עם סרטן.
פרופ. לונגו טוען כי ב 200 מחקרים אשר סקר בתחום שילוב צום עם טיפולים כימותרפיים וקרינה, מקרי תת תזונה, כחשון (רזון) ואיבוד מסת שריר היו מינוריים וכמעט לא התקיימו. מרבית המטופלים חוזרים למשקלם לאחר הצום.
חשוב לציין כי במקרים מסוימים נכון לצום בשיטת FMD (תזונה מחקת צום), אשר ממתנת את התופעות השליליות הנל מאחר וכוללת הזנה.
ישנם מחקרים רבים בנושא, חלקם הקטן (כיום) מתבצע בבני אדם ורובם בתאים סרטניים ובמודלים של עכברים וכמובן תא סרטני מתנהג שונה כאשר הוא בתוך גוף האדם, אולם גוך הידע שהוך ונצבר מביא תוצאות מעודדות מאד למספר רב של סרטנים יחד עם תרופות כימותרפיות שונות.
במחקר זה נבדקו תאי סרטן ריאות יחד עם תרופה כימותרפית מסוג מעכבי טירוזין קינאז והתוצאות של שילוב צום יחד עם התרופה חיסל את כל תאי הסרטן!
במחקר נוסף אשר נעשה על תאים של סרטן שד, השילוב של צום יחד עם טיפול בכימותרפיה (מסוג דוקסירוביסין) היה יעיל בצורה משמעותית יותר מכימותרפיה בלבד!
אז מה עוד אומר המחקר על אנשים המתמודדים עם סרטן ועוברים טיפולים יחד עם צום.
במחקר מאד מענין על מטופלות על סרטן שד שעברו טיפולי קרינה יחד עם צום, בקבוצת הצום מספר תופעות הלוואי היה נמוך בצורה משמעותית אך תוצאות הטיפול של אלו אשר צמו היו גבוהות וטובות בהרבה!
אך רק מחקרים איכותיים, קליניים יוכלו "לשכנע" חלק מאיתנו לצום וכמובן לענות על השאלה מהו אורך הצום האידאלי לפני ואחרי טיפול.
מחקר מענין משנת 2019 נערך בחולות סרטן השד והשחלות אשר צמו 36 שעות לפני הטיפול, ו 24 שעות לאחר הכימותרפיה, ונראה שצום משפר את איכות החיים ומוריד עייפות, יחד עם פחות רעילות למח עצם.
כדי לגלות את משך הזמן האופטימלי, במחקר זה, 20 חולי סרטן חולקו לשלוש קבוצות, בצום במשך 24, 48, או בסך הכל 72 שעות. כל אלו בקבוצת 24 שעות סבלו מבחילות לאחר כימותרפיה, אך פחות ממחצית בקבוצת 72 שעות, ורובם הקיאו בקבוצת 24 שעות, אך אף אחד בקבוצת הצום הארוך ביותר. קבוצות צום ארוכות יותר גם נטו לסבול פחות מנזק עצבי ודיכוי מח עצם פחות רציני. אפילו לאחר 24 שעות של צום, שני מחזורים של כימותרפיה יכולים להוריד משמעותית את תאי רמת הדם הלבנים של אנשים לרמות לא אופטימליות, אבל בקבוצת 72 שעות, הכימותרפיה לא השפיעה כלל על המערכת החיסונית שלהם.
לסיום, סקירה שיטתית של 22 מחקרים מצאה כי צום לא רק מפחית את תופעות הלוואי של כימותרפיה (כמו נזק לאיברים, דיכוי חיסוני ומוות שנגרם כימותרפיה), אלא גם מדכא את התקדמות הגידול, כולל צמיחת גידול וגרורות, וכתוצאה מכך הישרדות משופרת.
לצום ולהגבלת קלוריות יש יתרונות רבים לבריאות ולמניעת מחלות. עם זאת, חשוב להתייעץ עם רופא או רופא מוסמך לפני תחילת תוכנית צום, במיוחד כשלוקחים בחשבון את כל המצב הרפואי הקיים, תרופות או הריון.
לסיכום, צום הוא שיטה טיפולית טבעית ובטוחה ויכול לשמש במקביל לטיפולים קונבנציונליים בסרטן. זה יכול לעזור לגוף האדם להיות עמיד יותר לתאי סרטן תוך הפחתת הסיכון למחלה. לכן, יש צורך במחקר נוסף כדי לחקור את היתרונות הפוטנציאליים המשמעותיים של צורת טיפול מסורתית אך טבעית זו.
Commenti